Skip to content

Kerajaan boleh mencipta Cryptocurrency mereka sendiri

Memandangkan crypto-mania telah melanda dunia beberapa negara telah menunjukkan minat untuk mengeluarkan mata wang maya berdasarkan teknologi Blockchain semak ini. Bitcoin dicipta dengan teknologi ini. Autokrat sering menggunakan konsep ini untuk melemahkan dan mengelakkan sekatan antarabangsa yang dikuatkuasakan - sebahagiannya - oleh sistem kewangan. Sesetengah orang yang memihak kepada wang yang disokong kerajaan (dinamakan sedemikian kerana ia bergantung pada kriptografi untuk menyediakan keselamatan) percaya bahawa jika mata wang itu berlepas, ia boleh mengubah sistem monetari antarabangsa secara tidak boleh ditarik balik. Walau bagaimanapun, ini nampaknya tidak mungkin. Lombong mata wang kripto ialah cara yang digunakan oleh bank pusat seperti Federal Reserve Bank atau European Central Bank untuk mempengaruhi sistem monetari global.

1.Persoalan yang terlintas di fikiran ialah siapa yang mencipta idea tersebut.

Nicolas Maduro ialah Presiden Venezuela. Dia telah mencadangkan Petro sebagai syiling maya. Ia akan terdiri daripada 1 unit yang disokong oleh satu tong minyak mentah. Maduro mendakwa bahawa Petro akan menjadi faktor utama dalam keupayaan Venezuela mendapatkan mata wang asing dan barangan dan Perkhidmatan. Ia merujuk kepada kekurangan Dolar yang disebabkan oleh Sekatan A.S. Kejayaan masa depan tidak dapat dijamin. Maduro tidak mempunyai rancangan tentang cara menukar mata wang kripto kepada aset keras seperti minyak mentah. Dan parlimen Venezuela yang dikawal pembangkang telah mengisytiharkan cadangan Petro sebagai mata wang haram.

2. Berapa banyak lagi negara yang berminat?

Perbankan pusat Rusia merancang untuk menjangkau negara seperti Brazil. China, India, lima negara bekas Soviet, dan lain-lain tentang mata wang supracrypto yang akan meliputi 40 peratus daripada populasi. Fan Yifei dari China's People's Bank menulis artikel yang menangani kemungkinan pengeluaran syiling digital di China. Sweden sedang mempertimbangkan untuk memperkenalkan mata wang digitalnya sendiri - E-krona - kerana penggunaan tunai semakin berkurangan. Penggunaan mata wang digital persendirian dikhuatiri akan menjejaskan persaingan.

3. Adakah anda bersetuju bahawa Bitcoin adalah bukan kerajaan?

Jawapannya adalah ya sehingga baru-baru ini. Bitcoin sengaja dibangunkan secara bebas daripada pihak berkuasa pusat. Walaupun Teknologi Blockchain yang menyokong semua mata wang kripto bukanlah anti-pemusatan, ia juga tidak menghalangnya. Mengikut teori kawalan kerajaan, mata wang digital lebih dikawal daripada mata wang fizikal. Kerajaan boleh melakukan ini kerana ia akan mempunyai akses penuh kepada semua rekod transaksi blockchain.

4. Bagaimanakah kerajaan boleh mendapat keuntungan daripada isu mata wang kripto?

Dengan menukar kadar faedah, ia juga menjimatkan dan cekap bagi kerajaan untuk melaksanakan dasar monetari yang lebih langsung. Disebabkan fakta bahawa urus niaga akan dapat dikesan, kerajaan boleh mengambil tindakan untuk memerangi pengelakan cukai. Bitcoin ialah mata wang yang popular di kalangan mereka yang cuba memintas kawalan kerajaan. Syiling digital mungkin menarik kepada kerajaan yang tidak berpuas hati dengan cara institusi kewangan global memperlakukannya. Perkara yang sama berlaku untuk kerajaan yang menghadapi sekatan.

5. Mata wang kripto sebagai cara untuk memintas sekatan

Dengan menyekat syarikat dan bank Amerika yang menjalankan perniagaan dengan negara tertentu, mereka cuba menguatkuasakan sekatan. Pelanggar dikesan melalui aktiviti perbankan mereka di sistem antarabangsa. Kerajaan A.S. Transaksi mungkin tidak dapat dijejaki jika seluruh negara mempunyai mata wang digital mereka sendiri. Walaupun bitcoin boleh digunakan untuk memintas sekatan, adalah sukar bagi negara tertentu untuk mengumpul jumlah bitcoin yang diperlukan. Bitcoin turun naik dalam nilai, seperti yang kita semua tahu.

6. Sistem kewangan antarabangsa yang dikuasai di Barat bergantung kepada beberapa peraturan, norma dan institusi antarabangsa. Negara yang berbeza mungkin menjalankan perniagaan atau melabur antara satu sama lain. A.S. mampu mengawal sistem kewangan global sebahagiannya kerana kawalannya terhadap dolar. Jika cukup negara membangunkan mata wang digital mereka sendiri, ia akan mengganggu sistem semasa.

7. Apakah maksudnya bagi Bank?

Teknologi rantaian blok untuk mata wang negara akan menggantikan penjelasan oleh bank. Jadi, ia menghapuskan aliran pendapatan yang penting. Teknologi Blockchain menggantikan proses penjelasan, yang kini diuruskan oleh bank perdagangan, untuk mata wang kripto negara. Ini boleh menyebabkan aliran hasil terjejas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *