Skip to content

Perkara yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pelaburan Emas

Bukan saya tidak suka emas, tetapi ia mungkin berbaloi untuk dibandingkan dengan kelas aset lain seperti hartanah, bon dan saham. Nilai pelaburan hartanah adalah serupa dengan nilai saham IBM. Emas mempunyai cerita yang berbeza, dapatkan fakta? Kerana emas tidak pernah kehilangan nilainya sebagai pelaburan, ia adalah tempat selamat yang baik. Pepatah biasa ialah seorang pegawai gudang senjata boleh membeli sut berkualiti tinggi pada zaman Rom, dan pada zaman Shakespeare satu auns boleh membeli keseluruhan set pakaian berkualiti. Dan hari ini dengan hanya $1000 per auns anda boleh mendapatkan Suit Armani yang baik. Ia tidak mendapat atau kehilangan nilai dengan masa. Ia bukan pelaburan emas jangka panjang sebaliknya insurans. Pada masa perang, kejatuhan ekonomi dan kegagalan kerajaan, orang ramai bergegas untuk mendapatkan emas, kerana mengetahui bahawa mereka akan dapat mengekalkan apa yang telah mereka miliki.

Jika anda melihat kenaikan harga emas dalam tempoh lapan atau lebih tahun yang lalu anda mungkin berfikir bahawa ia adalah "pelaburan yang hebat". Walau bagaimanapun, jika emas dilihat sebagai insurans anda mungkin lebih bertolak ansur dengan turun naik harga.

Emas Saya Boleh Melindungi Saya Daripada Superinflasi, Hiperinflasi Atau Mungkin Tidak

Ramai penganalisis emas bercakap tentang bagaimana bank pusat mencetak terlalu banyak wang, yang akhirnya akan membawa kepada hiperinflasi. Selain itu, mereka mengatakan emas akan memberikan perlindungan. Tetapi ya, dan tidak. Emas bukanlah lindung nilai yang bagus untuk inflasi seperti yang difikirkan oleh ramai orang. Emas sebenarnya bertindak sebagai perlindungan terhadap risiko politik. Harga emas meningkat kepada $850 satu paun pada tahun 1980. Ini lebih disebabkan oleh masa depan dolar yang tidak menentu berbanding kenaikan harga emas. Inflasi terus berterusan pada tahun-tahun berikutnya tetapi harga emas jatuh. Harga emas benar-benar lindung nilai untuk inflasi dalam jangka panjang. Emas mengekalkan kuasa belinya pada masa hadapan.

Emas Adalah Satu-Satunya Syurga Selamat jika Terdapat Risiko Tinggi Mata Wang Runtuh Di Seluruh Dunia.

Greece menghadapi muflis pada Februari 2010. Portugal, Itali Ireland dan Sepanyol akan menyusul jika ini berlaku. Jerman juga akan terjejas secara drastik, kerana mereka telah meminjamkan dana dan menjual insurans dan Derivatif Kredit (yang merupakan derivatif kredit) bersama-sama wang yang dipinjamkan. Negeri di Amerika seperti California atau Illinois mempunyai keadaan yang lebih teruk daripada Greece. Melalui sistem derivatif yang kompleks, sistem kewangan global dikaitkan secara besar-besaran. Sistem ini telah terlebih dipinjam dan kini seseorang perlu membayar bil. Krisis mata wang yang penuh akan menjadikan emas lebih diminati kerana ada sesuatu yang tidak dapat dielakkan untuknya. Kerajaan tidak boleh memanipulasi emas tidak kira apa yang mereka lakukan.

Anda mungkin berfikir bahawa krisis mata wang atau kejatuhan akan berlaku, tetapi untuk itu berlaku sebahagian besar pasaran (atau sekurang-kurangnya pemain utama) mesti bersetuju dengan anda. Walaupun asas ekonomi kukuh, ia mungkin mengambil masa untuk orang ramai menyedari perkara ini. Walaupun anda mungkin tidak terpengaruh dengan helah kerajaan dan penyelamatan dalam jangka panjang, ramai yang melakukannya. Untuk anda membuktikan diri anda betul, ia mungkin mengambil masa bertahun-tahun dan banyak kelainan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *